|
||||
|
||||
Dokładność serii Base
Ciekawi mnie czy istnieją znaczące różnice w dokładności chodu pomiędzy certyfikowanymi Pamami i tymi które z wiadomych przyczyn certyfikatu COSC mieć nie mogą. Czy macie jakieś informacje na ten temat albo może własne doświadczenia?
|
|
|||
|
|||
Odp: Dokładność serii Base
moje doswiadczenia sa takie: PAM'y sa z zalozenia dokladne niezaleznie od certyfikatu COSC
|
|
|||
|
|||
mam podobne doświadczenia a tak na marginesie - kto by tam mierzył dokładność PAM-ów
|
|||
|
|||
nie daj sie tylko nabrac na kwarcowego "PAM'a"
|
|
||||
|
||||
Po pierwsze, BASE nie ma sekundy - więc w skali dnia trudno wyczuć. Natomiast w dłuższym okresie czasu regulacja jest zbędna - chodzi idealnie, zero zauważalnych odchyłek.
|
||||
|
||||
No to fajnie.
|
|
||||
|
||||
Cytat:
wlasnie sprawdzalem swoja Marine na dystansie 40 dni, zegarek był codziennie noszony i krecony (codziennie o tej samej porze). Opoznił sie 2.38 Punktem odniesienia był nadajnik atomowego wzorca czasu DCF-77 |
|
|||
|
|||
Nie ma też indeksów minutowych.
Ale w skali kilkuletniego pomiaru można byłoby ew. stwierdzić, że np. przyspieszył dokładnie o 5 minut - jeśli ktoś dałby radę określić, że wskazówka minutowa wstrzeliła się dokładnie w środek indeksu. A tak na poważnie, to kiedyś (przed zakupem PAMa Base) też mnie to trochę nurtowało - jak sprawdzać dokładność bez sekundy i bez indeksów minutowych - ale teraz już w ogóle na to nie zwracam uwagi. No chyba, że np. zacząłby przyspieszać 5 min./24h. Wiedzę jednak, że jest dość dokładny. Tak na oko ma góra 2 do 5 sek na plus/24h. Pozdrawiam
|
||||
|
||||
A nie prościej zanieść zegarek do zegarmistrza, który ma urządzenia do pomiaru dokładności chodu?
Pozdrawiam |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|