|
||||
|
||||
Panerai w saunie
no wlasnie ostatnio bedac na basenie mialem okazje skorzystac z sauny ale powstrzymalem sie ze wzgledu na zegarek, czy mozna wlazic z nim do sauny
No bo nie wyobazam sobie plywania bez zegarka, w koncu Marina do tego zostala wyprodukowana |
|
|||
|
|||
Odp: Panerai w saunie
Zegarkiem w saunie można się poparzyć. Przynajmniej w suchej. Czy zaszkodzi zegarkowi? Jak go nagrzejesz do około 80 stopni i potem polejesz zimną wodą to szkiełko może nie wytrzymać.
|
|
||||
|
||||
Radek nie polecam wlazic z zegarkiem do sauny.
Tak jak mowi Grzesiek, mozna sie popażyć. Z samym zegarkiem, moze nic sie nie stanie, ale po co ryzykowac. Napewno bardzo nieprzyjemne rzeczy dzieją sie z uszczelkami. Podobna sytuacja jest, gdy lezymy na plazy, opalamy sie, zegarek sie mocno rozgrzewa a za chwile zostaje nagle schłodzony. Najbardziej po dupie dostaja uszczelki. |
|
||||
|
||||
A ja przewrotnie powiem, że ja bym wchodził w zegarku, bezwzględnie! Szkło jest grube i testowane na "thermal shock" (test kondensacyjny czy jakoś tak), uszczelki zasmarowane jakimś silikonem i dobrze dociśnięte. Temperatur a saunie nie wynosi przecież 100 stopni, to miejsce dla ludzi! Na pewno bym nie zdejmował PAMka, bez przesady...
Tylko nie kładź go na rozpalone kamienie i będzie cool
|
|||
|
|||
Im szkło grubsze tym bardziej wrazliwe na pęknięcie pod wpływem różnicy temperatur.
|
|
||||
|
||||
Cytat:
To po pierwsze. Po drugie jako fizjoterapeuta nie moge zapomniec o regulaminie sauny, ktory zawsze mowi "Przed wejściem do sauny należy zdjąć wszystkie przedmioty metalowe, gdyż mogą stać się przyczyną poparzeń ciała". PiterM temperatura w saunie suchej inaczej finskiej moze siegac nawet 120'C przy suficie. Po pierwszym, 2,3 razie nic sie nie stanie, ale ... testujcie. |
|
||||
|
||||
dokladnie chodziło mi o saune finska
czyli dupablada albo basen z Marina na reku albo sauna |
|
||||
|
||||
no i przetestowałem
po dwukrotnej wizycie w saunie finskiej zegarek dzial , reka nie popazona, pozatym był w saunie lodowej temperatura -20C, tez mu nic ie nie stało |
|
|||
|
|||
tylko zapewne nadaje sie do serwisu, bo substancje smarne sa w tej chwili wszedzie, tylko nie tam, gdzie powinny... ...ciekawi mnie ile zostalo na paletach i lozyskach osi balansu... :P
|
|
||||
|
||||
sadzisz ze to ze wzgledu na temperature??
po wyjsciu z sauny zaraz go zdjalem i zapewniam Cie ze nie był bardziej goracy niz podczas noszenia w ostatnie upalne dni No bo nie sadze ze noszac zegarek na rece w trakcie upalnego lata, bede biegał co poł roku do serwisu Pozatym jadac samochodem bez klimy czasem w samochodzie temp dochodzi do 80stopni i co wtedy tez podroz do serwisu i jeszcze jedno, poprzednim moim zegarkeim był Tissot PR100 i był w saunie kilkadziesiat razy na przestrzeni kilku lat i nigdy nie zauwazylem zadnych odchylek w jego pracy. |